İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında iki hastanede büyük yıkım oldu

İsrail'in Gazze kentine düzenlediği saldırılarda iki hastanede geniş çaplı yıkım meydana geldiği, Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda öldürülen Filistinlilerin sayısının 10 bini geçtiği belirtildi.

GÜNDEM 06.11.2023, 20:29
0
İsrail'in Gazze'ye yönelik bombardımanında iki hastanede büyük yıkım oldu

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İşgalci İsrail'in bombardımanı, Gazze Şeridi'ndeki tek psikiyatri hastanesinin yanı sıra göz hastanesinde büyük ve geniş çaplı yıkıma yol açtı." dedi.

Maruf, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tüm hastanelerin çevresini dün gece bombaladığını hatırlattı.

Filistinli yetkili, "İşgalciler, halkı aç bırakmak için fırınları, tüm su ve güneş enerjisi kaynaklarını kasten bombalıyor. İlerleyen saatler işgalin işlediği suçların boyutlarını ortaya çıkaracak." ifadelerini kullandı.

İsrail, Gazze'de Şifa Hastanesine ait binanın çatısındaki güneş panellerini vurdu

Gazze'deki Filistin Hükümetinin Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, "İşgal güçleri, Şifa Hastanesi'nin Kudüs binasını bombaladı." ifadelerine yer verildi.

Şifa Hastanesine yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı, hastanede yüzlerce yaralının ve sağlık personelinin bulunduğu belirtildi.

Açıklamada, ölü ve yaralı sayısına ilişkin bilgi verilmedi.

İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail ordusu, Nasr Çocuk Hastanesi, Rantisi Hastanesi, Ruh Sağlığı Hastanesi ve Göz Hastanesini hedef aldı

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları şiddetlenerek devam ediyor

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, Gazze'de yerinden edilmiş binlerce kişi ile yüzlerce yaralıyı barındıran Kudüs Hastanesinin çevresi 5 Kasım sabahından itibaren İsrail'in onlarca hava ve topçu atışlarına hedef olurken, saldırılarda onlarca kişi öldü ve yaralandı.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan yazılı açıklamada, Gazze’nin kuzeybatısına giren bir, güneyindeki Tel el-Heva'da 2, kuzeyindeki Beyt Hanun'da 3 olmak üzere İsrail ordusuna ait 6 tankın "Yasin-105" anti-tank roketleri kullanılarak imha edildiği belirtildi.

İran’ın resmi haber ajansı IRNA’ya göre, İran lideri Ali Hamaney, Tahran’da Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile bir araya geldi.

Görüşmede, Heniyye'den İsrail’in saldırıları ve Gazze’deki gelişmeler hakkında bilgi alan Hamaney, İslam ülkeleri ve uluslararası toplumun Gazze halkını daha güçlü desteklemeleri gerektiğini kaydetti.

İsrail, hastaneleri ve çevresini hedef almaya devam ediyor

Filistinli güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Endonezya Hastanesinin çevresindeki Şeyh Zayid Konutlarını hedef aldı. Uçaklar, El-Alemi Mahallesi ve Cibaliya Mülteci Kampı'ndaki Filistinlilere ait çok sayıda evi bombaladı.

Filistin Telekomünikasyon Şirketi, İsrail'in iletişim hatlarını kestiğini, bu nedenle Gazze'deki tüm iletişim ve internet hizmetlerinin tamamen çöktüğünü kaydetti.

Şirket, 5 Kasım akşamı kesilen iletişim ve internet erişiminin aşamalı olarak sağlanmaya başlandığını bildirdi.

İsrail, bölgede iletişim ve internet hizmetinin çökmesiyle Şifa Hastanesinin çevresi dahil Gazze'nin farklı bölgelerine bir saatten az sürede 100'den fazla hava saldırısı düzenledi.

BM: Gazze'de 10 dakikada 1 çocuk öldürülüyor

Birleşmiş Milletler (BM) Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansının (UNRWA), X sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Savaş sırasında ortalama her 10 dakikada bir çocuk öldürüldü, 2 çocuk da yaralandı. Çatışma zamanlarında sivilleri korumak bir istek veya ideal değil; ortak insanlığımızın sorumluluğu ve taahhüdüdür. Siviller nerede olursa olsun korunmalı." ifadesi kullanıldı.

İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 10 bini geçti

İsrail'in son 24 saatte 252 kişiyi öldürdüğünü, Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarında öldürülenlerin sayısının 4 bin 104'ü çocuk, 2 bin 641'i kadın olmak üzere 10 bin 22'ye, yaralananların sayısının da 25 binin üzerine çıktığını ifade etti.

Kayıplara ilişkin Kudra, "Düşmanın Gazze'ye yönelik saldırılarının başlamasından bu yana, enkaz altında kalan 1300'ü çocuk olmak üzere 2 bin 350 kişi hakkında kayıp ihbarı aldık." dedi.

"Saldırılarda 16 hastane ile 32 sağlık ocağı hizmet dışı kaldı"

Kudra, Gazze’ye yönelik saldırılarda sağlık hizmetlerinin hedef alındığının altını çizerek, İsrail saldırılarında 192 sağlık çalışanının öldürüldüğünü, 32 ambulansın da hedef alınarak hizmet dışı kaldığını aktardı.

İsrail’in, 7 Ekim’den bu yana 113 sağlık kurumunu hedef aldığını belirten Kudra, İsrail saldırıları sebebiyle 16 hastane ile 32 sağlık ocağının hizmet dışı kaldığını söyledi.

Kudra, İsrail’in Gazze’deki er-Rantisi, Göz hastanesi ve Gazze’nin tek psikiyatri hastanesini hedef alarak aralarında, çocuk, kadın ve sağlık çalışanı olmak üzere 8 kişiyi öldürdüğünü, 125’ini de yaraladığını kaydetti.

İsrail’in, er-Rantisi Hastanesindeki su tankları ve güneş enerjisi panellerini hedef aldığını belirten Kudra, hastanedeki sağlık çalışanları, hastalar ve yerinden edilmiş yaklaşık 7 bin kişinin hayatını tehlikeye attığını ifade etti.

Uluslararası topluma çağrı

Kudra, Gazze Şeridi'nde güvenlik koridorunun bulunmadığını vurgulayarak, "Bunlar ölüm koridorlarından başka bir şey değil. İşgal güçleri bunları halkımızın çocuklarına saldırmak için kullanıyor." diye konuştu.

İsrail’in, Gazze Şeridi’nin kuzeyinden güneyine gitmek isteyenleri hedef aldığına işaret eden Kudra, "Gazze Şeridi'ndeki hastanelere, bu ölüm koridorlarında hedef alınan çok sayıda şehidin cenazesinin yerlerde kaldığı bildiriliyor. Ambulanslar ve sağlık çalışanları, cenazeleri almak için bu yerlere hala ulaşamadı." dedi.

Kudra, "Hastanelerin ve ambulansların doğrudan hedef alınması, başta Gazze ve Gazze'nin kuzeyi olmak üzere, tıbbi malzeme ve yakıt girişinin olmayışı nedeniyle çöken sağlık sistemi, yaralı ve hastaların hayatını kurtaramaz hale getirdi." ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, uluslararası topluma seslenerek Gazze'ye acil yakıt ile yardım girişinin yapılması ve İsrail'in katliamlarının önüne geçilmesi için acil harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

7 Ekim'den bu yana 1 milyon 600 binden fazla Filistinli yerinden edildi

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi Başkanı Selame Maruf, düzenlediği basın toplantısında, "İşgalci İsrail, üç gündür Gazze Şeridi'nde hiç kimsenin kuzeyden güneye ya da güneyden kuzeye gitmesine izin vermiyor ve ayrıca Mısır tarafından onaylanan yaralıların çıkışı konusunda Mısır, Birleşmiş Milletler (BM) ve Kızılhaç ile iletişim kurmamıza rağmen yaralıların çıkışını engelliyor." dedi.

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İyad el-Bezm, İsrail'in saldırıları başladığından beri 1 milyon 600 binden fazla Filistinlinin yerinden edildiğini belirtti.

Hamas, İsrail’in Gazze'deki hastanelerin “saklanma yeri” olarak kullanıldığı ve buraların altına “tüneller kazıldığı” iddialarını yalanlayarak BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’i, bu iddiaları soruşturmak üzere uluslararası komite kurmaya çağırdı.

Gazze'deki Filistin hükümeti, tedavi için Mısır'a yaralı taşıyan ambulansların, İsrail saldırılarına maruz kalmaması için BM'ye ait araçların eşlik etmesini istedi.

Savaşın İsrail'e maliyeti yaklaşık 51 milyar dolar

İsrail gazetesi Yediot Ahronot, Maliye Bakanlığının "savaşın devlet hazinesine maliyeti" konusundaki beklentisine dair haber yayımladı.

Savaşın İsrail bütçesine maliyetinin 200 milyar şekele (yaklaşık 51 milyar dolar) ulaşacağı tahmin edilirken, bu meblağın ülkenin gayrisafi yurt içi hasılasının (GSYİH) yüzde 10'una tekabül ettiği kaydedildi.

Lübnan resmi ajansı NNA, İsrail ordusunun Lübnan’da bir kadın, bir erkek ve 3 çocuğun içinde olduğu sivil aracı hedef aldığını belirtti.

Açıklamada, saldırı sonucu araçtaki 3 sivilin öldüğü ifade edilirken, ölenlerin çocuk olup olmadığına ilişkin detaya değinilmedi.

İsrail'den "Gazze'yi tamamen kuşatma" iddiası

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, düzenlediği basın toplantısında, yoğun abluka ve saldırı altında bulunan Gazze'deki hastanelerin Hamas tarafından kullanıldığını iddia etti.

Hagari, abluka altındaki Gazze'yi ikiye böldüklerini ve tamamen kuşattıklarını söyledi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, Lübnan ile sınır hattı olan kuzeyde hücuma geçmeye hazır olduklarını ve bunun olabileceği yorumunda bulundu.

İsrailli muhalefet lideri ve eski Başbakan Yair Lapid, Gazze'de Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılmasını sağlayacak her türlü anlaşmayı destekleyeceklerini belirtti.

İsrail askerleri, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde, "Filistinli cesur kız" Ahid et-Temimi'yi (23) gözaltına aldı.

İsrail Ordu Sözcüsü Adraee'den, "Filistinliler için süreli koridor açılacağı" iddiası

İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze'de 450 yeri havadan vurduğunu bildirdi.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, CNN'de Dana Bash'in canlı yayınında, Gazze'de insani krizin yaşanmadığını öne sürdü.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yayımladığı mesajda, Gazze'deki Filistinlilerin güneye geçişi için bugün yerel saatle 10.00-14.00 saatlerinde bir koridor açılacağını iddia etti.

Ordudan yapılan bir başka açıklamaya göre, Ürdün Sahra Hastanesine acil tıbbi malzeme ve gıda yardımı taşıyan Ürdün uçağı, İsrail ordusuyla tam koordinasyon halinde Gazze'ye indirildi.

Güney Afrika, Gazze saldırıları sonrası İsrail'deki diplomatlarını çekme kararı aldı

Cumhurbaşkanlığı İletişim ve Teknoloji Bakanı Khumbudzo Ntshavheni, basına yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'deki okulları ve hastaneleri bombalamasının ve insani geçitleri kapatmasının Güney Afrika hükümetinde hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

Ntshavheni, "Güney Afrika hükümeti Tel Aviv'deki tüm diplomatlarını istişarede bulunmak üzere geri çekme kararı aldı." ifadesini kullandı.

Hükümetin ayrıca İsrail'in Pretorya Büyükelçisi Eliav Belotsercovsky'nin "İsrail'in zulmüne ve soykırımına karşı çıkanlar hakkındaki aşağılayıcı sözlerinden" duyduğu rahatsızlığa da dikkati çeken Ntshavheni, "İsrail'in Güney Afrika Büyükelçisinin konumu artık savunulamaz hale geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ntshavheni, Büyükelçi Belotsercovsky'nin davranışlarına karşı diplomatik zorluklar ve protokoller kapsamında gerekli önlemler alınması için talimat verdiğini vurgulayarak, "Kendisi ülkemizde misafirdir, misafir gibi davranmak zorundadır." açıklamasını yaptı.

Güney Afrika, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla, 2018'de de Tel Aviv'deki Büyükelçisini süresiz olarak geri çekmişti. O tarihten beri Güney Afrika'nın İsrail'de yalnızca bir irtibat ofisi bulunuyor.

Gazze'de kuzeyden güneye geçiş oldukça zor

Bölgede bulunan AA muhabirinin aktardığına göre, Gazze Şehri'ni tamamen kuşatan İsrail ordusu, bölgeyi güney ve kuzey olarak ikiye ayırdı.

İsrail ordusunun kuzeyde bulunan sivillerin tahliyesi için bugün belirli saatler arasında açık olacağını duyurduğu Selahaddin Caddesi üzerindeki koridordan geçmek ise oldukça zor.

Söz konusu bölgede bugün ciddi bir saldırı olmasa da önceki bombardımanlar nedeniyle koridorda yer alan yolun 2 kilometrelik kısmında ciddi hasar oluşmuş durumda ve araçla seyahat etmek neredeyse imkansız.

İsrail'in saldırılarında koridordaki yolun kullanılamaz hale gelmesi nedeniyle Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçmek isteyen siviller, burayı yürüyerek geçmek zorunda kaldı.

Saldırılar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kalan yaşlı, kadın ve çocuklar için bu yolculuk yaya olmaları nedeniyle daha da zor hale geldi.

Tüm bu zorluklara rağmen kuzeyden güneye geçmek isteyen Filistinli siviller, yanlarına birkaç parça elbise ve küçük eşyadan başka bir şey alamıyor.

Zira araçla seyahatin mümkün olmaması ve zorlu yolu yaya geçmek zorunda olmaları nedeniyle Filistinlilerin yanlarında fazla eşya taşımaları mümkün değil.

İsrail güçleri ise yol üzerine oluşturduğu noktalarda kimlik kontrolü ve bazı sorular sorduktan sonra geçişlere izin veriyor.

AA muhabiri, bugün Gazze'nin kuzeyinden güneyine geçiş yapan sivillerin sayısının oldukça az olduğunu aktardı.

İsrail ordusu yaya olarak güneye geçen sivillerin görüntüsünü paylaştı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise bugün belirlenen saatler (10:00-14:00) arasında Gazze'nin kuzeyindeki sivillerin güneye geçişleri için "tahliye koridorunun" tekrar açıldığı duyuruldu.

Açıklamayla birlikte paylaşılan görüntüde, az sayıda Filistinlinin bir yoldan yaya olarak ilerlediği görülüyor.

İsrail güçleri Batı Şeria'da 3 Filistinliyi öldürdü 

Bölgedeki görgü tanıkları, İsrail Özel Kuvvetlerinin Tulkerem kentinde bir araca ateş açtığını belirtti.

Araçta bulunanların vurulduğunu aktaran görgü tanıkları, söz konusu kişilerin sağlık durumlarına ilişkin ise bilgi vermedi.

Öte yandan Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Tulkerem'deki saldırıda 3 Filistinlinin öldüğü, bir kişinin ise ağır yaralandığı ifade edildi.

Hayatını kaybeden Filistinlilerin kimlikleri hakkında bilgi verilmezken, saldırıya ilişkin İsrail ordusundan da henüz açıklama yapılmadı.

Doğu Kudüs'teki bıçaklı saldırıda yaralanan İsrail polisi öldü

Öte yandan bu sabah işgal altındaki Doğu Kudüs'te düzenlenen bıçaklı saldırıda ağır yaralanan Elisheva Rose Ida Lubin isimli İsrailli kadın polisin öldüğü bildirildi.

Polisten yapılan açıklamada, ABD vatandaşı olan Lubin'in 2021'de İsrail'e yerleştiği ve 2022'de İsrail polisine katıldığı kaydedildi.

AB'den "İsrail'in yanındayız ancak siviller hedef olmamalı" mesajı

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, İsrail'in, AB'nin her zaman dost ve müttefiki olduğunu vurgulayarak, sivillerin hedef olmaması için her türlü tedbirin alınması çağrısında bulundu.

"İsrail, AB için dost ve müttefiktir" diyen Michel, İsrail'in, uluslararası insancıl hukuka uygun olarak kendini savunma hakkını her zaman destekleyeceklerini vurguladı.

Öte yandan Michel, "Sivillerin hedef olmaması için her türlü tedbirin alınması gerekiyor. Buna uluslararası personel ve tıbbi personel de dahildir." diye konuştu.

Geçen hafta düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nde yapılan insani ateşkes çağrısını yineleyen Michel, gelecekte kalıcı barışın ancak iki devletli çözüm temelinde müzakereler yoluyla olacağının altını çizdi.

Charles Michel, "Ayrıca bir barış konferansı düzenlenmesini teşvik etmeye de hazırız." ifadesini kullandı.

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 04:09
Güneş 05:50
Öğle 13:06
İkindi 16:58
Akşam 20:12
Yatsı 21:46
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 35 96
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 35 58
4. Başakşehir 35 55
5. Beşiktaş 35 54
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 35 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 35 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 35 35
18. Hatayspor 35 34
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 33 57
4. Bodrumspor 33 56
5. Ahlatçı Çorum FK 33 56
6. Kocaelispor 33 55
7. Bandırmaspor 33 50
8. Boluspor 33 50
9. Gençlerbirliği 33 50
10. Erzurumspor 33 44
11. Manisa FK 33 40
12. Ümraniye 33 40
13. Keçiörengücü 33 39
14. Tuzlaspor 33 37
15. Adanaspor 33 36
16. Şanlıurfaspor 33 35
17. Altay 33 9
18. Giresunspor 33 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 36 78
4. Aston Villa 36 67
5. Tottenham 35 60
6. Newcastle 35 56
7. Chelsea 35 54
8. M. United 34 54
9. West Ham United 36 49
10. Bournemouth 36 48
11. Brighton 35 47
12. Wolves 36 46
13. Fulham 36 44
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 34 52
8. Valencia 34 47
9. Villarreal 34 45
10. Getafe 34 43
11. Deportivo Alaves 34 41
12. Sevilla 34 41
13. Osasuna 34 39
14. Las Palmas 34 37
15. Celta Vigo 34 34
16. Rayo Vallecano 34 34
17. Mallorca 34 32
18. Cadiz 34 26
19. Granada 34 21
20. Almeria 34 17