Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: BAE ile lişkilerimizde yeni bir döneme geçtik

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme geçildiğini, iki ülke arasında kapsamlı ticaret anlaşmasını bu yıl bitmeden imzalamak istediklerini belirtti.

GÜNDEM 27.05.2022, 20:27
7
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: BAE ile lişkilerimizde yeni bir döneme geçtik
Ankara


Çavuşoğlu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile İstanbul'da gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ile BAE arasında derin tarihi, kültürel, beşeri bağlar bulunduğunu belirten Çavuşoğlu, bunun üzerine her alanda ilişkileri geliştirme konusunda güçlü iradelerinin bulunduğunu söyledi.

Geçen yıldan bu yana yapılan karşılıklı ziyaretlerle bu iradeyi bir kez vurguladıklarını ortaya dile getiren Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde yeni bir döneme geçtik.” dedi.

Türkiye ile BAE arasındaki karşılıklı ziyaretlere değinen Çavuşoğlu, bu ziyaretlerde iki ülke arasındaki ilişkileri tüm boyutuyla değerlendirme imkanı olduğunu kaydetti.

Çavuşoğlu, Al Nahyan ile bugün yaptıkları görüşmede ticaret, teknoloji, finans, ulaştırma dahil pek çok alanda BAE ile Türkiye arasında kat edilen mesafeyi gözden geçirdiklerini, gelecek dönemdeki atılabilecek adımları ele aldıklarını ifade etti.

"En az 15 milyar dolarlık bir yeni bir ticaret hacmi hedefi koymamız lazım"

Türkiye ile BAE arasında gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Tüm kurumlarımızla birlikte ilişkilerimizi ticaretten tarıma, savunma sanayiden sağlık ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilerletmek için çalışıyoruz.” diye konuştu.

Türkiye ile BAE arasındaki ikili ticaret hacmine de değinen Çavuşoğlu, “BAE, Körfez bölgesinde en büyük ticaret ortağımız. İkili ticaret hacminde 2021’de 8 milyar dolara yaklaştık. Ulaştığımız bu rakam geleceğe yönelik bizleri daha da umutlandırdı. 10 milyar hedefine kolayca ulaşacağız. En az 15 milyar dolarlık bir yeni bir ticaret hacmi hedefi koymamız lazım.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye ile BAE’nin karşılıklı yatırımlar, ortak teknoloji fonu gibi adımlarla yüksek teknoloji alanında dünyada etkili bir güç birliğine gideceğini kaydetti.

BAE ile ekonomi ve yatırım alanında iş birliği

Çavuşoğlu, Türk yatırımcıların BAE'deki yatırımlarını artırmak için çaba sarf ettiğini belirterek, Türkiye'de de BAE'nin yatırımlarının arttığına dikkati çekti.

Türk müteahhitlerin geçmişte BAE'de çok önemli projeleri hayata geçirdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "İlişkilerimizde açılan yeni sayfayla beraber, müteahhitlik firmalarımızın tekrar geri dönmeye başladığını gördük. Ama bizim özellikle üçüncü ülkelerle de iş birliği yapmamız gerekiyor. Afrika'da nasıl iş birliği yapabileceğimizi görüştük ve firmalarımızı üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaları konusunda teşvik edeceğiz." diye konuştu.

"Kapsamlı ticaret anlaşmasını bu yıl bitmeden imzalamak istiyoruz"

Çavuşoğlu, iki ülkenin, Körfez'i Avrupa'ya bağlayacak çok önemli ulaştırma projeleri üzerinde çalıştığını belirterek, "Irak üzerinden gelecek demiryolu ve karayolu projesi. İlgili kurumlarımız bu konuda görüşmelerini devam ettiriyorlar." dedi.

İki ülkenin, kapsamlı ticaret anlaşması imzalaması konusundaki mutabık kaldığına vurgu yapan Çavuşoğlu, "Bu yıl bitmeden bu anlaşmayı da imzalamak istiyoruz. Yani serbest ticaret anlaşması anlamına gelecek." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, BAE'nin Hindistan'la imzaladığı ticaret anlaşmasını 88 günde tamamladığını hatırlatarak, "Biz de bundan esinlenerek, ilham alarak en kısa sürede müzakereleri tamamlamak istiyoruz. Her iki ülkenin ekonomisi için yararlı olacaktır." diye konuştu.

İki ülkenin, ilişkilerin her alanda çok daha iyi noktaya gelebilmesi için sadece ziyaretlerde bulunmadığını, yoğun bir şekilde çalıştığını söyleyen Çavuşoğlu, gelecek süreçte ziyaretlerin devam edeceğini ve iş birliğinin güçleneceğini belirtti.

"Kendi aramızdaki bölünmelerin kimseye bir faydası yok"

Çavuşoğlu, son dönemdeki diplomatik temaslarına ilişkin bir soru üzerine, "Hepimizin ortak amacı, geçmişte ayrılıklar oldu, görüş ayrılıkları oldu, farklı konumlarda olduk. Ama bunların bir faydasının olmadığını da hep birlikte gördük. Kendi aramızdaki bölünmelerin kimseye bir faydası yok." değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna savaşının, dayanışmaya, birlik ve beraberliğe her zamankinden fazla ihtiyaç olduğunu gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, "Gıda güvenliği olsun, enerji sıkıntıları olsun... Bunlar hep dayanışmayla aşılabilecek konular. O nedenle biz daha önce görüş ayrılığı içinde olduğumuz tüm ülkelerle ilişkilerimizi azami bir şekilde normalleştirmek için çaba sarf ediyoruz. Tabii bu çabalar karşılıklı." dedi.

İsrail'e ziyaretinin de bu anlamda faydalı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Türkiye'nin İsrail'le görüş ayrılığı içinde olduğu konulara da dikkati çekti.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kudüs'ün, Mescid-i Aksa'nın statüsü hepimiz için kırmızı çizgidir. Sonuçta bu konuda görüş ayrılığımız var ama ramazan ayında gördük ki, diyaloğun da faydası var. Bu diyaloğu sürdüreceğiz. Diğer taraftan farklı ülkelerle de görüş ayrılığı içinde olabiliriz. Her görüş ayrılığı içinde olan ülkeyle ilişkileri kesmek de doğru bir yaklaşım değil. Bu anlayış herkeste var, karşılıklı var. Filistin meselesinde de Filistinli kardeşlerimizin mesajlarını İsrail tarafına çok açık şekilde ilettik. Kendi aralarında diyalogun tesis edilmesinin önemini de vurguladık."

Bölgeler konular

Libya ve Yemen olmak üzere bölgesel konulara da değinen Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Mısır ile de önümüzdeki süreçte inşallah daha ileri adımları da atarız. Bunları da değerlendirdik. Libya konusunda görüş ayrılıkları vardı, şimdi hepimiz Libya’nın istikrarı için birlikte çaba sarf ediyoruz. Yemen’de sorunlar var, terör saldırıları oldu. Biz dayanışmamızı hem Suudi Arabistan ile hem de BAE ile gösterdik. Teröre karşı da birlikte mücadele etmemiz lazım. Türkiye olarak tutumuz gayet açık. Sonuçta bu doğrultuda birlikte çalışmaya, birlikte adım atmaya devam edeceğiz. Bu hepimizin yararına, kendi halklarımızın yararına. Tüm Müslümanların da yararına. Bölgenin istikrarı bakımından, barışı bakımdan da önemlidir."

"İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkarlara hizmet edecek"

Al Nahyan, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde ortak basın toplantısında konuştu.

Al Nahyan, İstanbul'da bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek misafirperverliğinden dolayı Çavuşoğlu'na teşekkür etti.

Önümüzdeki yıllarda birlikte çalışmaya çok önem verdiklerini ifade eden Al Nahyan, "İki ülke arasındaki ilişkilerin karşılıklı çıkarlara hizmet edecek ve pekiştirecek şekilde ilerlemesini önümüzdeki yıllarda bekliyoruz. Devlet Başkanımız Muhammed Bin Zayed ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da ilişkilerin ilerlemesi yönünde direktifleri var. Aynı zamanda halklarımızın da ileriye yönelik teveccühleri söz konusu. Aynı zamanda Türkiye'nin bölgesel konumunu güçlendirebilecek ilişkilere doğru hareket etmekteyiz." diye konuştu.

Al Nahyan, Bakan Çavuşoğlu ile görüşmesinde Türkiye ile BAE arasındaki ticari anlaşmaları gündeme getirdiklerini, birlikte çalışarak anlaşmaları imzalamaları için iki ülkenin ekiplerine destek verilmesi gerektiğini kaydetti.

İki ülke arasındaki ticari faaliyetlerin artırılması gerektiğinin altını çizen Al Nahyan, "Aramızdaki iş birliğini global anlamda yapabiliriz. Buna gücümüz de var. Aynı zamanda kalkınma ve ticari anlamda da ekonomilerimizi daha ileriye taşımak için mutlaka gayret göstermemiz gerekiyor. İkili iş birliği çerçevesinde Türk ve BEA firmalarının önünü açmak da çok önemli." dedi.

Yenilenebilir enerji ve karbon azalımı konusunda da iş birliği yapmalıyız"

Türkiye ile iş birliği noktasında en fazla odaklandıkları alanlardan birinin de yenilenebilir enerji olduğunu, Çavuşoğlu ile bu konuda da görüşmeler yaptıklarını aktaran Al Nahyan, "Yenilenebilir enerji ile ilgili alan da bizim için çok önemli. Sadece ticari alanda başarılı ilişkiler ve iş birlikleri değil aynı zamanda ülkelerimizin ileriye yönelik karbon azalımı ve enerji konusunda da iş birliği yapmalı ve bu hedeflere ulaşmalıyız." ifadelerini kullandı.

Türkiye ile BAE arasında ticaret hacminin son iki yılda yüzde 82'lik artış gösterdiğini kaydeden Al Nahyan, "Ticaret hacmimizdeki bu artış teşvik edici bir konu. Ama aynı zamanda ortaya koyduğumuz bir iradenin de göstergesi. İki ülkenin bu iş birliğini artırma noktasındaki iradesi de son derece önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Al Nahyan, 2020'de Dubai'de düzenlenen Expo fuarında Türkiye'nin çok büyük katkıları olduğunu dile getirerek teşekkür etti.

Uluslararası ilişkilerin bazı sınamalardan geçtiğini ifade eden Al Nahyan, Bakan Çavuşoğlu ile gıda güvenliği sorununa değindiklerini ve bu konuda ne gibi iş birlikleri yapabileceklerini konuştuklarını anlattı.

BAE şirketleri Türkiye'de enerji konusunda yatırım yapma eğiliminde

BAE'li firmaların Türkiye'ye yatırımlarına ilişkin soruya yanıt veren Al Nahyan, bugünkü görüşmelerde bu konunun da ele alındığını, BAE şirketlerinde Türkiye'de enerji konusunda yatırım yapma eğilimi olduğunu söyledi.

Yenilenebilir enerji, güneş enerjisi ve elektrik enerjisi sektörlerinin konuşulduğunu ifade eden Al Nahyan, BAE'nin Masdar şirketinin Türkiye'deki bu alanda yatırım fırsatlarını yakından takip ettiğini belirtti.

Kamu kurumları ya da özel sektörle enerji alanında yatırımların yapılabileceğine işaret eden Al Nahyan, "Bu da enerjiyi daha ucuza mal etmek için önemli. Bu firmamızın (Masdar) özellikle global anlamda güneş enerjisinden maksimum istifade edebileceğimiz çalışmaları söz konusu." diye konuştu.

Al Nahyan, BAE'li firmaların Türkiye'de enerjinin yanı sıra çeşitli mallar, demir yolu ve turizm fırsatlarıyla da ilgilendiğini belirterek, "Türkiye büyük bir ülke gerçekten ve çok fazla potansiyeli olan bir ülke. Turizm konusu da çok aktif bir sektör. Eğer bunu değerlendirecek olursak ileriki zamanlarda aramızdaki ilişkilerin bu yönünün pekişmesi için fırsatlar arayacağız." dedi.

Sağlık turizmi ve ilaç üretimi alanlarında iş birliğinin Kovid-19'la birlikte gündeme geldiğine de vurgu yapan Al Nahyan, "Sadece Türkiye'de değil Türkiye’yle birlikte başka ülkelerde iş birliği yapma konusu da çok önemli bizim için. Bu Afrika da olabilir Orta Asya da ya da Güneydoğu Asya da olabilir. Zira bu bölgeler Türkiye’ye ve BAE'ye de büyük saygı gösterilen yerler. Bunun için ilişkilerimizi o bölgelere gitmek için iyi şekilde pekiştirmemiz lazım." ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'na Filistin-İsrail ziyareti tebriği

Al Nahyan, Çavuşoğlu'nun Filistin-İsrail ziyaretine ilişkin de değerlendirmede bulunarak, "Ziyaretinizi tebrik etmek istiyorum. Aslında bu, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine tekrar girilmesi için motive edici bir ziyaretti." dedi.

Bölge halklarının daha iyiyi hak ettiğini dile getiren Al Nahyan, "İdeolojik fikirler ortaya çıktığı ve yükseldiği zaman iki taraf arasındaki iş birliği azalır ve birlikte çalışmak zorlaşır. Onun için Türkiye'nin diplomasisine ve saygıdeğer Bakan Beye teşekkür ediyorum, Çok önemli ve çok büyük emekler sarf ediyorsunuz, çabalar harcıyorsunuz. Rusya'yla Ukrayna arasında da aynı şeyi yapıyorsunuz, İsrail'le Filistin arasında da aynı şeyi yapıyorsunuz. İleriki zamanlarda ortaya koyduğunuz rol takdirle ve hayırla telakki edilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:18
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:54
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 30 81
2. Fenerbahçe 30 79
3. Trabzonspor 30 49
4. Beşiktaş 30 46
5. Kasımpasa 30 43
6. Başakşehir 30 42
7. Rizespor 30 42
8. Antalyaspor 30 41
9. A.Demirspor 30 39
10. Alanyaspor 30 39
11. Sivasspor 30 38
12. Samsunspor 30 36
13. Kayserispor 30 36
14. Ankaragücü 30 33
15. Hatayspor 30 33
16. Konyaspor 30 33
17. Gaziantep FK 30 31
18. Karagümrük 30 30
19. Pendikspor 30 29
20. İstanbulspor 30 13
Takımlar O P
1. Eyüpspor 27 64
2. Göztepe 27 56
3. Sakaryaspor 27 47
4. Ahlatçı Çorum FK 27 45
5. Kocaelispor 27 45
6. Bodrumspor 27 44
7. Boluspor 27 43
8. Bandırmaspor 27 41
9. Gençlerbirliği 27 40
10. Erzurumspor 27 37
11. Ümraniye 27 33
12. Keçiörengücü 27 32
13. Manisa FK 27 31
14. Şanlıurfaspor 27 27
15. Tuzlaspor 27 27
16. Adanaspor 27 27
17. Altay 27 15
18. Giresunspor 27 7
Takımlar O P
1. Arsenal 28 64
2. Liverpool 28 64
3. M.City 28 63
4. Aston Villa 29 56
5. Tottenham 28 53
6. M. United 28 47
7. West Ham United 29 44
8. Brighton 28 42
9. Wolves 28 41
10. Newcastle 28 40
11. Chelsea 27 39
12. Fulham 29 38
13. Bournemouth 28 35
14. Crystal Palace 28 29
15. Brentford 29 26
16. Everton 28 25
17. Luton Town 29 22
18. Nottingham Forest 29 21
19. Burnley 29 17
20. Sheffield United 28 14
Takımlar O P
1. Real Madrid 29 72
2. Barcelona 29 64
3. Girona 29 62
4. Athletic Bilbao 29 56
5. Atletico Madrid 29 55
6. Real Sociedad 29 46
7. Real Betis 29 42
8. Valencia 28 40
9. Villarreal 29 38
10. Getafe 29 38
11. Las Palmas 29 37
12. Osasuna 29 36
13. Deportivo Alaves 29 32
14. Mallorca 29 30
15. Rayo Vallecano 29 29
16. Sevilla 29 28
17. Celta Vigo 29 27
18. Cadiz 29 22
19. Granada 28 14
20. Almeria 29 13