Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor

Antalya'nın Kemer ilçesindeki ormanlık alanda akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden yangına, sabahın ilk ışıklarıyla havadan müdahale de başladı.

GÜNDEM 25.07.2023, 19:07
1
Antalya'nın Kemer ilçesindeki orman yangınına havadan ve karadan müdahale ediliyor

Göynük Değirmendere Mahallesi'nde mezarlık mevkisindeki ormanlık alanda saat 21.08'de henüz bilinmeyen nedenle çıkan orman yangın, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayıldı.

Ormanın sık ağaçların olduğu bölgede çıkan yangına, gece boyunca, arazöz, çok sayıda su tankeri, ilk müdahale araçları ve 300'den fazla yangın söndürme ekibiyle müdahale edildi.

Dumandan etkilenen 6 kişi, hastanede tedaviye alındı. Tedbir amaçlı yangın bölgesine yakın 10 konut boşaltıldı ve Kemer Devlet Hastanesi'ndeki 14 hastadan 12'si taburcu edilerek evlerine gönderildi, 2 hasta da farklı hastanelere nakledildi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, gece boyunca çalışmaları bölgeden takip etti.

Gece boyunca arazöz ve iş makineleriyle karadan yürütülen çalışmalara, sabahın ilk ışıklarıyla hava araçları da katıldı. Ekipler, 11 uçak, 22 helikopterle denize alçalarak su aldıktan sonra alevlerin üzerine boşaltıyor.

Yoğun hava trafiğinin yaşandığı bölgede aynı anda 4-5 hava aracı denizden su alarak, yangının sürdüğü ormanın üzerine döküyor. Plajdaki turistler de hava araçlarının zamanla yarışını izledi, fotoğraf çekti.

Kara ekipleri de ağaçlar sık olduğu için ormanın içinde iş makineleriyle alternatif yollar açarak, söndürme çalışmalarına destek veriyor. Muhtemel sıçrama noktalarında önlemler alan ekipler, alevlerin yayılması halinde müdahale noktaları oluşturdu.

Polis ve jandarma ekipleri, ormanın giriş ve çıkış noktaları ile Kemer-Kumluca kara yolunda güzergahında tedbir aldı.

İHA'dan görüntüler anlık takip ediliyor

Öte yandan, yangının etkili olduğu bölgede gece boyunca İHA'lar uçuş yaptı. Bölgede uçuşunu sürdüren İHA'lardan anlık görüntüler alınarak, çalışmalar yakından takip ediliyor.

11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz ve 512 personel bölgeye sevk edildi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından, Antalya'nın Kemer ilçesindeki yangına ilişkin paylaşımda bulundu.

Çalışmalar için 11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz ve 512 personel sevk edildiği bilgisini veren Yumaklı, "Yangının başladığı ilk andan itibaren ormanın kahramanları cansiperane bir mücadele veriyor. Havadan ve karadan müdahalemiz aralıksız sürüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ersoy: "Hedefimiz orman yangınını gün içinde kontrol altına almak"

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Göynük Değirmendere Mahallesi mezarlık mevkisindeki ormanlık alanda dün akşam başlayan yangına ilişkin Kemer İlçe Jandarma Komutanlığı önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yangının hava karardıktan sonra başlaması nedeniyle hava müdahalesi yapılamadığını ifade eden Ersoy, yangının gece boyunca 100 hektara yayıldığını, sabaha kadar 20 hektarın daha eklenmesiyle 120 hektarlık alanda etkili olduğunu söyledi.

Günün ağarmasıyla havadan da müdahale başladığını aktaran Ersoy, şöyle konuştu:

"Gece boyunca karadan yangın bölgesi kuşatıldı. Milli park sınırları içinde olduğu için erişim zor. Orman içinde kısıtlı yol imkanı var. Gece boyunca müdahale edilerek, orman yolları ekipler tarafından açıldı. Şu anda gece oluşturulan yığınakla 1050 personel, 200'den fazla araç, 10 uçak ve 22 helikopterle yoğun bir şekilde araziye müdahale ediliyor. Rüzgarın da şu an için yoğun esmediğini düşünecek olursak inşallah hedefimiz gün içinde yangını kontrol altına almak."

Ersoy, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla gece bölgeye intikal ettiğini kaydederek, çalışmalara Antalya Valisi ve bakan yardımcılarıyla nezaret ettiklerini söyledi.

Yangına müdahale için fazlasıyla ekip ve ekipmanlarının olduğunu dile getiren Ersoy, "Tesellimiz herhangi bir can kaybının olmaması, herhangi bir yaralının olmaması. İnşallah en az hasarla, en az zayiatla bu yangını gün içerisinde kontrol altına alıp söndürmeyi amaçlıyoruz. Şu ana kadar bir yerleşim bölgesine sıçramış değil. İnşallah birkaç saat içinde kontrol altına alabilirsek hızlı bir şekilde soğutma çalışmalarına başlarız." diye konuştu.

"Akdeniz çanağında bu süreci en iyi yöneten ülke Türkiye"

Ersoy, Kemer Devlet Hastanesinin önlem amaçlı boşaltıldığını ancak polikliniklerin ayaktaki hastalara hizmet vermeye devam ettiğini vurguladı.

Yangının çıkış nedeniyle ilgili soru üzerine Ersoy, şunları kaydetti:

"Şu anda bölgede nem yok. Hem hava sıcak olduğu hem de nem çok düşük olduğu zaman maalesef bu bölgede orman yangınları kaçınılmaz oluyor. Ama hızlı bir şekilde müdahale ediliyor. Bu sene özellikle Orman Genel Müdürlüğümüz araç ve ekipman konusunda çok iyi hazırlıklı. Yangınlara anında hızlı bir şekilde müdahale ediyorlar. Akdeniz çanağında bu süreci en iyi, başarıyla yöneten ülkenin Türkiye olduğunu söyleyebiliriz. İnşallah en az kayıpla bu yangın dönemini atlatırız."

Bakan Ersoy'a, İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, Tarım ve Orman Bakanı Yardımcısı Veysel Tiryaki, Antalya Valisi Ersin Yazıcı ve Orman Genel Müdürü Bekir Karaca da eşlik etti.

Bakanlar Yumaklı ve Ersoy, Kemer'deki orman yangını bölgesinde incelemelerde bulundu

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Göynük Değirmendere Mahallesi'nde yangın sürdürme çalışmalarının devam ettiği bölgede helikopterle havadan incelemede bulundu, ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Kemer İlçe Jandarma Komutanlığında yangın yönetim aracından çalışmaları takip etti.

Yumaklı, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Değirmendere mevkisinde henüz nedeni bilinmeyen yangınla ilgili söndürme çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Dün bütün gün Manisa Saruhanlı'daki yangınla uğraştıklarını ve yangın nedeniyle bazı küçük çaplı yerleşim yerlerinde etkilenme olduğunu hatırlatan Yumaklı, bunun üzerine dün gece Kemer başta olmak üzere 4 yangın olayı daha yaşandığını ifade etti.

5 gece görüşlü helikopter gece görev yapacak

Kahramanmaraş Dulkadiroğlu, Hatay, Antakya, İzmir Kemalpaşa ve Antalya, Alanya ve Kemer'de yangın olaylarının yaşandığını aktaran Yumaklı, "Kemer hariç tamamında kontrol sağlanmış durumda. İlk bilgilendirmelerimizde söylemiştik, 11 uçak, 22 helikopter, 62 arazöz, yaklaşık 600'e yakın çalışan arkadaşımızla birlikte diğer kamu kurum ve kuruluşlarının özellikle sayın valimizin koordinasyonunda AFAD'ın, tüm kurum ve kuruluşların makine ekipmanıyla yangına müdahale söz konusu." dedi.

Bölgenin zorlu bir topoğrafyaya sahip olduğuna işaret eden Yumaklı, şunları söyledi:

"Bugün öğle saatlerinde 'kontrol altına alındı' haberini vermek üzereyken maalesef yangının özelliği gereği spot atma diye tarif edilen yangının içerisinden çıkan bir parçanın, bir top güllesi gibi düşünün ormanlık alanın içerisine düşmesiyle maalesef orada yeni bir yangın başladı. Arkadaşlarımız halen o alanın yayılmaması için gerekli gayret sarf ediyorlar. Dünden itibaren karasal olarak herhangi bir ulaşım imkanı olmayan bu yere arkadaşlarımız çok yoğun bir gayretle bir bölümüne karadan ulaşabilecek bir metodu buldular ve uyguladılar. Şu anda bir bölümü itibarıyla yangının söndürmenin en önemli unsurlarından olan karasal gücün oraya ulaşmasını sağladılar. Saat 8 itibarıyla şu anda halihazırda devam eden hava müdahalesi, havanın kararmasıyla hava güçlerinin yere inmesiyle sona erecek. Ancak şu anda 5 gece görüş helikopterimiz, buraya ulaşmak üzere, gece boyunca da gece görüş helikopterlerimiz bu müdahalelerine devam edecekler. Yangın bir kamyon tabir ettiğimiz bir alanın içerisine hapsedilerek söndürülmeye çalışılıyor."

Yumaklı, bu uygulamanın başarılı olduğunu ancak yangının yeni bir yere sıçrayarak yeniden başlaması nedeniyle çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

"Şu an için herhangi bir yerleşim yeri tehdidi yok"

Söndürme çalışmalarının gece boyunca da devam edeceğini bildiren Bakan Yumaklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu an için herhangi bir yerleşim yeri tehdidi yok. Zaten olanlar için de gerekli tedbir alınmış. En azından tehdit arz edebilecek kısımları tedbiren boşaltmışlar. Şu an için herhangi bir yaralımız, can kaybımız ya da benzeri bir nahoş olayımız yok. İnşallah bunu da atlatacağız. Biraz uzun sürdü bunun sebebi de yine yangınların en önemli unsurlarından olan çok yüksek hava sıcaklığı, düşük nem. Şu an için bizim lehimize devam eden husus ise rüzgarın olmaması. İlerleyen saatlerde de çok büyük bir rüzgar beklenmiyor meteorolojik olarak."

Yangına hızlı müdahale yapıldığını vurgulayan Yumaklı, "Bu zamana kadarki yangınların tamamında başarımız tamamen çok hızlı ve güçlü müdahaleydi. Bu yangına da 9 dakika içerisinde müdahale edilmesine rağmen bu topoğrafyanın kara gücüne izin vermemesi sebebiyle bu kadar uzadı." ifadesini kullandı.

Yangının ne kadarlık bir alanda etkili olduğu yönündeki soruya Yumaklı, "Şu an için bunu tam söylemek zor ama en son 150 ile 200 hektar alan arasında bir ölçüm yapıldı. Her şey bittikten sonra daha net söyleyebileceğiz." dedi.

Bakan Yumaklı, tüm çalışanlara özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti ve vatandaşlardan olası yangınlara karşı duyarlı olmaları yönünde çağrıda bulundu.

"Kontrollü bir şekilde süreç yürütülüyor"

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy da geceden beri faaliyetin devam ettiğini söyledi.

Tüm ekiplerin bölgeye kaydırıldığını dile getiren Ersoy, "Kontrollü bir şekilde süreç yürütülüyor. Maalesef arazi topoğrafyası çok sıkıntılı. Karadan müdahalenin çok zor olduğu bir topoğrafya olduğu için süreç biraz uzuyor. Ama inşallah gece görüşlü helikopterlerin de akşam 8'den itibaren çalışmaya dahil olmasıyla gece de kontrollü bir şekilde süreç devam edecek." diye konuştu.

Ekiplerin en kısa sürede yangının kontrol altına alınıp, soğutma çalışmalarının başlaması için özveriyle çalıştıklarını belirten Ersoy, yangının kısa sürede söndürülmesini umut ettiklerini kaydetti.

Bakanlar Yumaklı ve Ersoy'a, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Veysel Tiryaki, Antalya Valisi Ersin Yazıcı, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AK Parti Antalya İl Başkanı Ali Çetin de eşlik etti.

Yorumlar (0)
15
açık
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 04:07
Güneş 05:49
Öğle 13:06
İkindi 16:58
Akşam 20:13
Yatsı 21:47
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 35 96
2. Fenerbahçe 34 89
3. Trabzonspor 35 58
4. Başakşehir 35 55
5. Beşiktaş 35 54
6. Alanyaspor 35 49
7. Kasımpasa 35 49
8. Rizespor 35 49
9. Sivasspor 35 48
10. Antalyaspor 34 45
11. A.Demirspor 35 44
12. Samsunspor 35 42
13. Kayserispor 35 41
14. Ankaragücü 35 39
15. Karagümrük 35 37
16. Konyaspor 34 36
17. Gaziantep FK 35 35
18. Hatayspor 35 34
19. Pendikspor 34 30
20. İstanbulspor 35 16
Takımlar O P
1. Eyüpspor 33 72
2. Göztepe 33 69
3. Sakaryaspor 33 57
4. Bodrumspor 33 56
5. Ahlatçı Çorum FK 33 56
6. Kocaelispor 33 55
7. Bandırmaspor 33 50
8. Boluspor 33 50
9. Gençlerbirliği 33 50
10. Erzurumspor 33 44
11. Manisa FK 33 40
12. Ümraniye 33 40
13. Keçiörengücü 33 39
14. Tuzlaspor 33 37
15. Adanaspor 33 36
16. Şanlıurfaspor 33 35
17. Altay 33 9
18. Giresunspor 33 7
Takımlar O P
1. Arsenal 36 83
2. M.City 35 82
3. Liverpool 36 78
4. Aston Villa 36 67
5. Tottenham 35 60
6. Newcastle 35 56
7. Chelsea 35 54
8. M. United 34 54
9. West Ham United 36 49
10. Bournemouth 36 48
11. Brighton 35 47
12. Wolves 36 46
13. Fulham 36 44
14. Crystal Palace 35 40
15. Everton 36 37
16. Brentford 36 36
17. Nottingham Forest 36 29
18. Luton Town 36 26
19. Burnley 36 24
20. Sheffield United 36 16
Takımlar O P
1. Real Madrid 34 87
2. Girona 34 74
3. Barcelona 34 73
4. Atletico Madrid 34 67
5. Athletic Bilbao 34 61
6. Real Sociedad 34 54
7. Real Betis 34 52
8. Valencia 34 47
9. Villarreal 34 45
10. Getafe 34 43
11. Deportivo Alaves 34 41
12. Sevilla 34 41
13. Osasuna 34 39
14. Las Palmas 34 37
15. Celta Vigo 34 34
16. Rayo Vallecano 34 34
17. Mallorca 34 32
18. Cadiz 34 26
19. Granada 34 21
20. Almeria 34 17